Build Your Own Robot

Omdat de kinderen zelf een robot hebben gemaakt met een zelfbedachte functie, zijn ze gemotiveerd om deze robot precies zo te laten reageren als zij willen. Dit kunnen ze doen door de code in te duiken en de robot precies zo af te stellen dat hij zijn functie perfect uitvoert.

BYOR is een set elektronica waarmee kinderen zelf makkelijk en snel een robot, apparaat of kunstobject kunt bouwen. De elektronische onderdelen van de BYOR-kit zijn makkelijk te gebruiken en veelzijdig toe te passen in materialen zoals karton, hout en plastic. Gebruik gerecyclede materialen zoals oud papier, oude verpakkingen en verschillende knutselmaterialen om het bouwwerk duurzaam op te bouwen. Je kan je creaties zelfs voorzien van energie met zonnepanelen!
Als de creatie klaar is kan je er voor kiezen deze te (her)programmeren door het toevoegen van de Micro:Bit. Met BYOR leer je alles over ontwerpen, programmeren en duurzaamheid op de meest actieve en leuke manier!

Build Your Own Robot is ontwikkeld voor educatie. Het toepassen van BYOR kan dan ook op veel verschillende manieren en op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld éénmalig in de vorm van een workshop, een lessenreeks uitgevoerd door medewerkers van BYOR of eigen medewerkers, of tijdens een studiedag. Hoe hoger het niveau ligt hoe meer de nadruk ligt op de verschillende stappen in het ontwerpproces.

BYOR vormt een ideaal hulpmiddel om binnen dit proces ideeën werkelijkheid te maken in een korte tijd.

Om zelf aan de slag te gaan als leerkracht in het primair of voortgezet onderwijs zijn er verschillende lesmaterialen en ondersteunende documentatie en video’s gemaakt.

Direct uit de doos

Omdat de onderdelen van BYOR direct uit de doos werken en gemakkelijk op elkaar aan te sluiten zijn kunnen leerlingen met BYOR snel een succeservaringen opdoen. Vervolgens kan er op meerdere manieren diepgang worden gecreëerd: middels ontwerpend leren met de ontwerpcyclus en middels het programmeren van de chip. Speciaal voor het onderwijs is er een schoolkit van BYOR. Daarbij zitten standaard met lesmaterialen. De Schoolkit heeft onderdelen genoeg voor 8 leerlingen en geeft toegang tot digitale lesmaterialen.

Programmeren

Programmeren met de BYOR-kit is gemakkelijk omdat alle onderdelen op hetzelfde signaal reageren. Een lampje aansturen is dus even makkelijk als het aansturen van de verschillende motortjes. Hierdoor kunnen snel stappen gemaakt worden. Programmeren met BYOR gaat via de alom geprezen Micro:bit. Dit is een losse chip die je aansluit op je Easyboard (brein). Vanaf het moment dat de Micro:bit wordt aangesloten, neemt de Micro:bit het BYOR-brein over en gaat hij je zelfgemaakte code uitvoeren. De Micro:bit kan de poorten van BYOR uitlezen en aansturen via code. Het maken van code is super makkelijk met Micro:bit.

Doordat er direct fysiek resultaat is op verschillende manieren, worden nieuwe mogelijkheden voor het inbouwen van de onderdelen zichtbaar. Zo kan de code voor een knipperend lampje ook een servo-motortje heen en weer laten gaan. Hierdoor wordt de creativiteit in de vele toepassingen van programmeren geprikkeld.

Ontwerpend leren

Met de BYOR-kit kunnen kinderen vanaf 8 jaar (snel) zelf werkende robots bouwen. Tijdens de workshops en lessen met BYOR wordt de ontwerpcyclus gevolgd om zo een diepgaande leerervaring te bieden. De kinderen gaan zelf nadenken over hun doelgroep, de context waarin hun ontwerp wordt gebruikt, de randvoorwaarden van hun ontwerp etc. Er wordt gebrainstormd en er worden ontwerpschetsen gemaakt. De prototypes die ze bouwen worden door hun medeleerlingen beoordeeld en in sommige gevallen echt getest met de doelgroep! Aan het einde van de cyclus worden het ontwerp en de testresultaten gepresenteerd aan de rest van de groep.

Doordat er zelfstandig in groepjes aan het ontwerp wordt gewerkt leent dit proces zich perfect om de 21st century skills te leren!

Ideaal voor makerspace of ontdeklab!

De onderdelen van de BYOR-kit zijn gemaakt om overal op te kunnen worden bevestigd. Zo kunnen leerlingen zelf een echt werkende robot knutselen met karton, maar BYOR leent het zich ook uitstekend voor maker-educatie. Ontwerp (onderdelen van) je creatie met de lasersnijder of 3D-printer om zo nog meer uitdaging in je proces te genereren. Ideaal voor in je makerspace of ontdeklab!

Build Your Own Robot

Voor wie Lessen vanaf groep 3 PO t/m onderbouw VO.
Doel De wereld waarin onze kinderen opgroeien wordt steeds technologischer. Om kinderen hier verantwoordelijk mee om te leren gaan is BYOR ontwikkeld. Met afval als grondstof ontwerpen, bouwen en programmeren ze zelf met de BYOR-kit robots, apparaten of interactieve kunstobjecten.
Duur Afhankelijk van kit en/of duur workshop.
Samenwerking & Organisatie Nvt
Tijdpad/planning Workshops kunnen een uur, een dagdeel of meerdere dagdelen duren. Ideaal voor bijvoorbeeld een gastles, studiedag of evenement.
Max aantal deelnemers Nvt
Kosten Afhankelijk van kit en/of duur workshop.
Challenge Criteria / Prijzen Nvt
Bijzonderheden Nvt
Contact en Aanmelden
In de Shop kun je verschillende kits bestellen. Je kunt hier je gegevens achter laten om een aanvraag te doen voor een workshop.

SDG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vier =

Uw privacy
AVG

Sinds mei 2018 is de AVG van kracht. Om uw privacy te beschermen laten we u weten dat we uw data alleen gebruiken om u te informeren over Sustainable@ nieuws, activiteiten, producten en evenementen. Als u niet langer op de hoogte wilt worden gehouden, dan verzoeken wij u uit te schrijven uit de nieuwsbrief mailinglijst of contact op te nemen met tanja@smartcirculair.com

Laatste Instagram Posts