Deelnemende Initiatieven

  • Wij zijn een

  • Kies wat je wilt doen

  • Tijdsduur

  • Provincie

  • Kosten

  • SDG Goals

113 Deelnemende initiatieven gevonden

Darel | Dé Energietransitie Masterclass

Darel Education verzorgt masterclasses, waarbij leerlingen en mbo-studenten in één dag een overzicht krijgen van de uitdagingen, dilemma’s en oplossingen voor de energietransitie.

Meer informatie

Kom bij de Boer

Kom bij de Boer verzorgt boerderijlessen waarin we basisschoolkinderen uit groep 3 tot en met 8 laten zien waar hun voedsel vandaan komt.

Meer informatie

Kraak de Klas – Klimaatzorgen

Kraak de Klas is een escapespel met het thema Klimaatzorgen in Nederland. In groepjes gaan de leerlingen met elkaar de strijd aan.

Meer informatie

Aan de slag met afval

Lespakketten voor de basisschool en lessen voor de onderbouw van de middelbare school over (zwerf)afval en recycling.

Meer informatie

De Wilde Stad in de Klas

De Wilde Stad is een film die de stad bekijkt vanuit ogen van de vele wilde dieren en planten die er leven, in combinatie met een lespakket.

Meer informatie

Evonturiers

Een lespakket over energie voor leerlingen op de basisschool.

Meer informatie

WaterSpaarders | eigen etiket op een doucheproduct

Interactief online lesmateriaal: leerlingen denken mee over energie besparen en gaan ze aan de slag met de concrete actie ‘korter douchen’.

Meer informatie

Verantwoorde voeding ontdekken en ervaren

Gastles of digitaal lesprogramma over verantwoorde voeding. Zodat leerlingen beter voor zichzelf en de rest van de wereld zullen gaan zorgen.

Meer informatie

Instock | Lespakket voedselverspilling

Lespakket over voedselverspilling: leerlingen van het basisonderwijs (groep 5 t/m groep 8) te leren waar hun eten vandaan komt, wat ervoor nodig is om dit eten te produceren, waarom het erg is dat er eten wordt verspild en hoe ze dit kunnen voorkomen.

Meer informatie

Gedonder met het Weer

Om kinderen bewuster te leren omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering zijn er lesprogrammas bij ‘Gedonder met het Weer’ ontwikkeld.

Meer informatie

Het Voetafdruk Avontuur

Online programma van “Voetafdruk Avontuur”: kinderen ontdekken wat hun voetafdruk is en hoe ze deze met kleine acties kunnen verkleinen.

Meer informatie

IVN Natuuronderwijs | Schooltuinieren

Korte online cursus Schooltuinieren: hoe maak je een teeltplan, wanneer ga je zaaien en hoe kun je planten het beste verzorgen?

Meer informatie

Earth School

30 dagen durende klimaat-lesprogramma in het Engels van Ted-Ed in opdracht van de Verenigde Naties.

Meer informatie

Het klimaat verandert: en nu?

De les is bedoeld voor PO leerlingen en gaat over de gevolgen van klimaatverandering en over wat je er zelf aan kunt doen.

Meer informatie

Junior Global Goals

Leerlingen leren spelenderwijs onderzoeken wat er wel en niet past bij een duurzame samenleving. Lesmodules en een volledig programma dus!

Meer informatie

Young Impact projectdag ‘Take Over’

Tijdens onze lesprogramma’s leren jongeren meer over zichzelf, over maatschappelijke thema’s en hoe zij zelf acties kunnen ondernemen in situaties

Meer informatie

Schooldag van de duurzaamheid

Schooldag van de duurzaamheid laat basisschoolkinderen spelenderwijs ervaren wat duurzaamheid betekent aan de hand van de Junior Global Goals

Meer informatie

Summer in the city

De VWO leerlingen gaan tijdens de module kijken hoe een stad zo kan worden ontworpen dat er geen klimaatproblemen op kleine schaal ontstaan.

Meer informatie

De stem van jongeren in het klimaatdebat | Jonge Klimaatbeweging

Jongeren praten mee over hun eigen klimaatpositieve toekomst en worden bewust gemaakt van hun rol en inbreng over de toekomst van het klimaat.

Meer informatie

DesignLab Lesprogramma voor PO leerlingen | Universiteit Twente

Bij DesignLab Lesprogramma doe je experimenten op het gebied van natuur en techniek voor leerlingen basisschool, plusklassen en onderbouw VO.

Meer informatie

Discovery Museum Kerkrade

In Discovery Museum staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp voor PO en VO onderwijs.

Meer informatie

Droppie water in de klas – Unie van Waterschappen

Droppie water in de klas leert PO leerlingen van groep 3 t/m 8 spelenderwijs veel over de kerntaken van de waterschappen en waterbewustzijn.

Meer informatie

ESA Climate Detectives

Door deel te nemen aan het Climate Detectives project, zullen leerlingen het klimaat op aarde begrijpen en de omgeving meer respecteren.

Meer informatie

ESA Moon Camp Challenge

De Moon Camp Challenge daagt jongeren uit om maanverkenners te worden en complexiteiten te ontcijferen waar astronauten meekunnen.

Meer informatie

Junior Masterclasses | Universiteit Twente

Bovenbouw leerlingen van de basisschool maken op een uitdagende manier kennis met wetenschap en techniek bij Junior Masterclasses.

Meer informatie

Junior Science Labs | Universiteit Twente

Junior Science Labs geeft workshops aan PO-leerlingen over diverse technische, wetenschappelijke onderwerpen en voeren zelf experimenten uit.

Meer informatie

Pre-U DesignLab | Universiteit Twente

Pre-U DesignLab organiseert leerzame workshops zowel in de klas als bij het ScienceLab van de Universiteit Twente voor alle VWO leerlingen.

Meer informatie

XPERIMENTA | Universiteit Twente

Xperimenta is een interactieve wetenschapsmiddag waar PO leerlingen op een leuke manier in contact komen met Wetenschap & Technologie.

Meer informatie

ESERO Ruimtereizen

ESERO biedt tientallen lessen aan voor PO en VO leerlingen over sterrenstelsels, raketten, missies en satellieten.

Meer informatie

First Lego League

Leerlingen maken kennis met STEAM (science, technology, engineering, art, math) en leren hun vaardigheden toe te passen in een uitdaging.

Meer informatie

Futureland | Ontdek de haven van de toekomst in Rotterdam

Een bezoek aan FutureLand sluit goed aan op leerdoelen bij PO & VO leerlingen om wat te leren over de Rotterdamse haven en energietransitie.

Meer informatie

Gastlessen Wetenschapmuseum Science Centre Delft

Science Centre Delft en TU Delft bieden voor VO leerlingen gastlessen over wetenschap en techniek die aansluiten bij hun examenvakken.

Meer informatie

GeoWeek

Tijdens de GeoWeek krijgen PO en VO leerlingen de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. Dit doen ze aan de hand van expedities.

Meer informatie

Greenpeace | Tijd voor Duurzaam

Bij Greenpeace ontdekken de VO leerlingen welke milieuproblemen er bestaan en wat de oplossingen zijn doormiddel van gastlessen.

Meer informatie

Het Keringhuis Maeslantkering | Hoek van Holland

Een excursie naar het Keringhuis sluit naadloos aan op de aardrijkskundelessen voor PO en VO leerlingen tijdens hun bezoek aan Maeslantkering

Meer informatie

How-to’s om de school te verduurzamen | Wereld Natuur Fonds

How-to’s om duurzaamheid een vaste plek te geven binnen jouw school. In de How-to’s staan praktische tips, opdrachten en werkvormen.

Meer informatie

Hozen en Lozen

Hozen & Lozen is een bordspel waar leerlingen strijden om het water. Wie lukt het om de polder droog te houden? 

Meer informatie

Interactieve Klimaat Spellen voor basisscholen

Speciaal voor basisscholen zijn (inter)actieve klimaat- en circulaire spellen ontwikkeld met meerdere thema’s zoals duurzaamheid, recycling etc.

Meer informatie

Junior Technovium voor PO en VMBO

Junior Technovium Nijmegen daagt PO en VMBO leerlingen uit om kennis te maken met techniek, technologie en wetenschap.

Meer informatie

Klokhuis serie over water

Het Klokhuis heeft een 10-delige serie gemaakt over klimaatverandering en de Nederlandse waterhuishouding.

Meer informatie

Kunst en Techniek bij Oyfo Hengelo

Bij Oyfo Hengelo Kunst en Techniek kunnen de leerlingen onderzoeken en leren bij een Techniekmuseum en een Kunstenschool.

Meer informatie

Learning Community ‘Vitaal in Oss’ | Talentencampus Oss

De Talentencampus brengt student en bedrijf bij elkaar. Op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt vervullen ze een belangrijke rol.

Meer informatie

Maakplaats Uden

Maakplaats Uden geeft workshops aan PO onderwijs over duurzame makerseducatie met ondernemende en creatieve makersmentaliteit

Meer informatie

Lespakket Weer en Klimaat

Deze lesmodule voor groep 7/8 van PO onderwijs behandelt in 6 lessen het thema weer en klimaat met de gevolgen daarvan voor water & natuur.

Meer informatie

National Geographic voor Kids

National Geographic Kids staat vol weetjes over dieren, natuur en plasticvervuiling voor zowel de onder- als bovenbouw van PO leerlingen.

Meer informatie

New Energy Regatta

De Solar boat-race heet nu de ‘New Energy Regatta’ en is inspirerend voor PO tot HBO. Ze ontwerpen, testen en bouwen de boot zelf.

Meer informatie

Morgenland | de Energietransitie naar 2050

Bij Morgenland krijg je les over energietransitie voor het basisonderwijs t/m MBO en als uitdaging doe je mee aan de Energie OntwerpChallenge

Meer informatie

Ontdek het Scheepvaartmuseum

Een dagje in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam leren de PO en VO leerlingen over de historie en hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald.

Meer informatie

Power Up the Planet

Het lesprogramma Power up the Planet bestaat uit een interactieve plenaire les en 3 uitdagende facultatieve opdrachten voor vmbo onderwijs

Meer informatie

You’ve got the Power

Leerlingen en studenten ontdekken met welke andere partijen ze energie-afspraken kunnen maken om er als maatschappij beter van te worden.

Meer informatie

Hoogwater op het Schoolplein

Bij Hoogwater op het Schoolplein leren leerlingen van VO alles over de oorzaken en gevolgen van overstromingen in hun eigen omgeving.

Meer informatie

Zwerfafval en recycling

De leerlingen komen te weten hoe ze zwerfafval goed kunnen scheiden, want met de juiste afvalscheiding besparen we grondstoffen en energie.

Meer informatie

Ontwerp je eigen 3D mini robot met Doodle3D

Een workshop waarbij kinderen op onderzoekende en makende wijze in aanraking komen met het ontwerpen van robots.

Meer informatie

Workshop Klimaatverandering Voor en Door Jongeren

Het WereldNatuurFonds organiseert workshops over klimaatverandering voor en door jongeren waarin ze kennis over het klimaat krijgen.

Meer informatie

Kraak de Klas – Rioolwaterzuivering

Kraak de Klas met het thema Rioolwaterzuivering is een escapespel voor in de klas. In één les uur leren leerlingen meer over rioolwater.

Meer informatie

Programmeer je Robot | Fabians Feest (mTiny)

Workshop waarbij de kinderen op onderzoekende en programmerende wijze in aanraking komen met robotica en ‘Fabians feest’ verhaal.

Meer informatie

Waterstofrace – Hydrogen Grand Prix

De Horizon Hydrogen Grand Prix is een uitdaging voor studenten van vmbo, mbo en hbo. Zij bouwen en ontwerpen een RC-modelauto.

Meer informatie

Eindeloze ontwerpen van afgedankte kleding

Alles draait om recycling. De VO leerlingen worden goed opgeleid door ons om uiteindelijk een ontwerp van afgedankte kleding te maken.

Meer informatie

Energie en grondstoffen fabriek

De PO en VO leerlingen zullen onderzoeken hoeveel water op school het riool ingaat en wat er daarna mee gebeurt om dit schoon te maken.

Meer informatie

Wat is duurzaam eten voor de toekomst?

Tijdens deze workshop leren de leerlingen dat je door duurzamer te eten makkelijk een verschil maakt voor je eigen gezondheid en betere wereld.

Meer informatie

Oesterzwammen groeien op koffiedik

Biologische afval wordt als grondstof gebruikt voor nieuwe producten zoals oesterzwammen op koffiedik. De leerlingen zullen een gerecht maken van de oesterzwammen

Meer informatie

Op jacht met de Plastic Soup Surfer

Plastic heeft veel voordelen, maar veroorzaakt ook grote milieuproblemen. De leerlingen worden uitgedaagd om dit te onderzoeken.

Meer informatie

Plastic soep is niet eetbaar

Leerlingen worden uitgedaagd om over plasticvervuiling na te denken aan de hand van gastlessen over de gevaren en de mogelijke oplossingen.

Meer informatie

Zwerfafval voorkomen met slimme nudges

Verschillende VO scholen gaan met elkaar de uitdaging aan tegen zwerfafval. De meest effectieve nudge zal echt worden gebouwd en/of toegepast.

Meer informatie

E-Waste Race

De E-Waste Race is een wedstrijd tussen basisscholen in je gemeente om zoveel mogelijk afgedankte elektronica te verzamelen. 

Meer informatie

Een school zonder afval

Tijdens dit lesprogramma zullen de studenten en leerlingen anders naar het afval kijken: van waardeloos naar waardevol.

Meer informatie

RoboCup Junior Nederland Wedstrijd

Tijdens de RoboCup Junior Nederland Wedstrijd worden PO en VO leerlingen uitgedaagd om hun eigen robot te ontwerpen, bouwen en programmeren.

Meer informatie

Ruimte voor jong talent Walhallab

Bij Walhallab bieden ze leerlingen en studenten de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken op het gebied van creativiteit.

Meer informatie

ScholierenLAB TU Delft

ScholierenLAB en TU Delft helpen 5 en 6 vwo’ers bij hun profielwerkstuk, online proefstuderen en uitdagende ‘learning experiences’.

Meer informatie

Wetenschapmuseum Science centre Delft

Wetenschapmuseum Science centre organiseert met TU Delft voor het PO onderwijs activiteiten en projecten over wetenschap en de techniek wereld.

Meer informatie

Waterdiertjes vangen

Waterdiertjes is een onderzoeksproject om de biodiversiteit van het water beter in kaart te brengen. Vang zoveel mogelijk kleine waterdiertjes

Meer informatie

Young Summer Brainport School

De Young Summer School is een internationaal evenement waaraan Brainport scholen kunnen deelnemen in totaal van 40 excellente leerlingen.

Meer informatie

Watersnoodramp | Waterschap Delta

Groot deel van ons werkgebied is getroffen door de watersnoodramp. Veilige dijken en goed waterbeheer willen we onder aandacht brengen.

Meer informatie

WaterWise | Waterschap De Dommel

WaterWise heeft praktische opdrachten over klimaatverandering en wateroverlast waarin je inzicht krijgt over waterstromen en klimaat.

Meer informatie

Word jij de held van warmetruiendag bij Energiek Moerdijk?

Heb jij je warme trui al klaar liggen? Op vrijdag 10 februari nodigt Energiek Moerdijk je uit om mee te doen aan de nationale warmetruiendag.

Meer informatie

Wonen onder de zeespiegel – Waterschap Scheldestromen

Waterschap Scheldestromen in Middelburg organiseert diverse gastlessen, spellen en bezoeken voor (PO bovenbouw en VO onderbouw) leerlingen.

Meer informatie

Risk Factory

In de Risk Factory worden jongeren via praktijksituaties bewust gemaakt van risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid én duurzaamheid.

Meer informatie

Waterbazencampagne – Unie van Waterschappen

Waterschappen en waterschapsverkiezingen zijn vaak onbekend voor middelbare scholieren en mbo’ers. Met behulp van waterschapslessen en watergame zullen ze

Meer informatie

Jeugdwaterschap – Unie van Waterschappen

Elk waterschap heeft een jeugdbestuurder van tussen de 14 t/m 18 jaar die het waterschap naar jongeren toe vertegenwoordigt.

Meer informatie

NSO CanSat-competitie (VO)

NSO heeft met ESERO de CanSat-competitie ontwikkeld waarbij leerlingen zelf een satelliet en lanceren kunnen maken.

Meer informatie

NSO MissionX lespakket (PO)

NSO heeft in samenwerking met NASA, ESA en andere ruimtevaartorganisaties in de wereld een lespakket MissionX ontwikkeld voor basisscholen.

Meer informatie

NSO lesprogramma aardobservaties en satellieten (VO)

In opdracht van NSO heeft ESERO voor HAVO en VWO een gecertificeerde (Natuur, Leven en Technologie) lesmodule gepubliceerd. 

Meer informatie

Toekomstkunde | WereldNatuurFonds

Toekomstkunde is gratis lesmateriaal voor het basisonderwijs om belangrijke onderwerpen zoals dieren, duurzaamheid, natuur-klimaat te behandelen.

Meer informatie

Vakantie-eiland van stichting Jong Ondernemen

Het programma daagt leerlingen uit om een succesvol vakantie-eiland te ontwerpen en te bedenken hoe het eiland eruitziet en wat er te doen is.

Meer informatie

Week van Ons Water

De najaarseditie van de Week van Ons Water vindt plaats van 15 t/m 30 oktober. Overkoepelende organisatie: ‘Ons Water in Nederland’.

Meer informatie

Pop-up Store van stichting Jong Ondernemen

Tijdens Pop-up Store ontdekken leerlingen de basisbeginselen van het bedrijfsleven en ondernemerschap. Zo leren ze een eigen bedrijf te runnen

Meer informatie

Maritiem Museum Rotterdam

Beleef met je klas bij het Maritiem Museum Rotterdam de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. 

Meer informatie

RED Engineers Challenge

Een ontwerpwedstrijd voor kinderen uit groep 6 en 7 op Twentse basisscholen die een klimaatprobleem in hun buurt oplossen.

Meer informatie

Virtual Reality Maker

Tijdens de workshop Virtual Reality maker leer je om virtuele werelden te bouwen in 2D en 3D samen met je groepje op de computer

Meer informatie

Workshop Sparebots | Groen4Life.nl

Deze workshop laat leerlingen veel plezier beleven aan het maken van de meest fantastische dieren, mensen of gezichten met elektronisch afval.

Meer informatie

Waterchallenge | Groen4Life.nl

Nederland wordt steeds warmer, hierdoor gebruiken we steeds meer water. Door bewuster om te gaan met waterverbruik worden we ook meer duurzaam

Meer informatie

Watersnoodmuseum Zeeland

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk op Noord-Beveland in Zeeland biedt educatieve programma’s voor verschillende onderwijsniveaus.

Meer informatie

Trommelen op Rommel

Trommelen op Rommel olv De Vuilnismannen: workshop, waarbij de leerlingen zelf actief muziek maken met rommel

Meer informatie

Interactieve voorstelling ‘TRASH’

TRASH; een verrassende muzikale interactieve theatervoorstelling waarbij De Vuilnismannen laten zien dat afval een nieuw leven kan krijgen. PO

Meer informatie

De Wereldreis in Goes

De Wereldreis door Goes leidt leerlingen en studenten langs organisaties en bedrijven die in Goes bijdragen aan een duurzame wereld.

Meer informatie

Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans op de Oosterscheldekering in Zeeland is de meest leuke en leerzame uitstap voor elke leeftijdsgroep. Boek nu.

Meer informatie

DesignWeek at School | Duurzame Design Award

DesignWeek | Leer over de oorzaken van klimaatverandering én bedenk met design thinking jouw eigen oplossing tijdens de Duurzame Design Award.

Meer informatie

TextielRace

De Textiel Race maakt het inzamelen van oude kleding en textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk. Educatieve gastles met inzamelactie op school

Meer informatie

VerduurSamen Challenge

VerduurSamen is opgezet door drie middelbare scholieren en daagt andere scholieren uit in hun directe omgeving aan de slag te gaan met verduurzaming.

Meer informatie

Soapbox

Gedurende de SDG-Challenge werken studenten als consultantteam aan een duurzaamheidsvraagstuk van één van onze partners

Meer informatie

Pagina 1 van 2
Uw privacy
AVG

Sinds mei 2018 is de AVG van kracht. Om uw privacy te beschermen laten we u weten dat we uw data alleen gebruiken om u te informeren over Sustainable@ nieuws, activiteiten, producten en evenementen. Als u niet langer op de hoogte wilt worden gehouden, dan verzoeken wij u uit te schrijven uit de nieuwsbrief mailinglijst of contact op te nemen met tanja@smartcirculair.com

Laatste Instagram Posts