
Jullie zitten daar ook voor ons!
Rosalinde Leijdekker is 14 jaar en zij maakt zich zorgen over het klimaat. Rosalinde hoorde over het klimaatrapport van het IPCC waarop zij besloot een brief te schrijven aan demissionair minister-president Mark Rutte.
Ze maakt zich zorgen over haar toekomst en hoopt dat ze met haar klimaatbrief nieuwe inzichten kan bieden. Of in ieder geval nieuwe motivaties. Want de stijgende zeespiegel, minder ijs op de Noordpool en intensere hittegolven; de 14-jarige Rosalinde Leijdekker uit Heiloo maakt zich zorgen om haar toekomst. Ze vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.
De brief gaf zelfs aanleiding tot Kamervragen waarna Rutte haar uitnodigte voor een gesprek in het Torentje. Zijn brief aan haar lees je onderaan dit stuk.
De klimaatbrief van Rosalinde
‘Beste minister-president Mark Rutte,
Nooit had ik gedacht zo’n soort brief te schrijven. Ook al ben ik pas 14 jaar.
Wij, als Nederlanders, maar ook als wereldbevolking horen al tientallen jaren dat het klimaat op aarde verslechtert. Dit horen wij van wetenschappers. Mensen die er in gespecialiseerd zijn. Mensen die er meer dan alles van weten. Het is niet zomaar iets, het rapport van de IPCC. Voor de duidelijkheid, hierin staat dat enkel als er ingrijpende maatregelen worden getroffen, de aarde ‘slechts’ 1,5 graden celcius opwarmt.
Gevolgen hiervan zijn:
Meer en vaker zware regen, vaker droogte en minder ijs op de noordpool.
Maar ook nog zo veel meer.
Dit is mijn toekomst. De toekomst van mij, en zo veel andere jongeren. Jammer genoeg hebben wij geen inspraak in de Tweede Kamer, maar u wel. De wetenschappers die al sinds jaren voor ongelofelijk grote klimaatproblemen waarschuwen, kunnen geen wetten aannemen. Ze kunnen geen maatregelen invoeren, ze kunnen ze enkel bedenken. De enige die iets aan onze toekomst kan doen, zijn de regeringen van landen. Vooral die van de rijke, invloedrijke landen. In Europa bijvoorbeeld, of de Verenigde Staten. Nederland.
Toch, met diepe pijn in mijn hart hoor ik u alleen praten over de coronacrisis, terwijl er een veel belangrijkere crisis aan de hand is. U en uw collega’s in de Tweede Kamer zijn degenen die iets aan dit drastische probleem kunnen doen. Ik voel me machteloos over mijn toekomst, die in handen is van mensen die mijn leven niet zullen leven. Daarom vraag ik u hier iets aan te doen.
Het is niet alleen mijn toekomst, maar ook die van honderden miljoenen mensen over de hele wereld. Hun toekomst wordt aangetast omdat u in plaats van de wereld wilt redden, de economie wilt redden.
Dit gevoel krijgen wij als jongeren.
Ik hoop heel erg dat ik wat van u kan verwachten.
Met vriendelijke groet,
Rosalinde Leijdekker’
De impact van de opwarming van de aarde wordt steeds groter
Er moeten ingrijpende maatregelen komen. Deze klimaatcrisis is misschien wel groter dan de Coronacrisis. er moet nu echt wel wat gebeuren. Op school praat Rosalinde er met leeftijdsgenoten over. Zij en haar vrienden hebben wel ideeën wat iedereen kan doen. Zo koopt ze niet snel nieuwe spullen, is vegetariër en gaat niet met het vliegtuig.
Als klein landje hebben we best wel macht in de wereld. We kunnen een voorbeeld zijn voor andere landen. Stel dat premier Rutte nu luistert: “ik hoop dat Rutte luistert en probeert het te begrijpen wat er aan de hand is. Voor de nieuwe generatie moet je ook zorgen als premier. Ik hoop dat premier Rutte met oplossingen gaat komen. En ik kom zeker als ik uitgenodigd wordt.”