Prins Jaime de Bourbon de Parme is een neef van onze koning Willem Alexander

Prins Jaime de Bourbon de Parme is sinds september 2021 de klimaatgezant van Nederland. Hij volgt daarmee Marcel Beukeboom op.

De Bourbon: “Als klimaatgezant ben ik een van de gezichten van het Nederlandse klimaatbeleid. Ik vertegenwoordig onze bewindspersonen en bespreek de onderhandelingen van de experts.

De urgentie van het klimaatprobleem was nog nooit zo groot, stelt hij. “Voor elke persoon, overal op deze planeet.”

Tegelijkertijd ziet hij dat er momenteel de ‘grootste publieke daadkracht’ is voor oplossingen rond het klimaat. De Klimaattop in Glasgow is de grootste klimaattop na het Parijsakkoord in 2015. Het is menens. Dat zien nu ook de Europese Unie landen, China en de Verenigde Staten.

Jaime de Bourbon

De rol van prins Jaime de Bourbon is om landen met minder klimaatambities aan te sporen tot meer maatregelen, samenwerking en acties. En landen die dat wel willen maar niet kunnen omdat er een gebrek aan geld is, of omdat de politiek er instabiel is, wil de Bourbon helpen om daar een oplossing voor te vinden. En dan verder nog zet hij zich in om kinderen en jongeren te vertegenwoordigen. Want die moeten ook een toekomst hebben. In het Nederlandse Deltagebied en overal in de wereld.

CO2 vriendelijk bouwen

Als we meer met natuurlijke materialen gaan bouwen. Zoals met hout, hennep, vlas, olifantsgras, wol etc., scheelt dat bijvoorbeeld heel veel in de CO2. Natuurlijke materialen hebben de CO2 al geabsorbeerd, kunnen vaak uit de eigen regio komen en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Veel gezonder. Voor ons en voor het klimaat als bijvoorbeeld beton en cement.

Duurzame CO2-opslag: biobased bouwwerken kunnen honderden jaren meegaan als ze modulair gebouwd zijn.

Willen we de klimaatverandering nog beperken, dan moeten we met zijn allen aan de bak, zei de zoon van prinses Irene. Het rapport van VN-klimaatpanel IPCC uitgebracht in september 2021 waarschuwde daarin dat het klimaat steeds sneller verandert. Dat dit door toedoen van de mens komt, die steeds meer koolstofdioxide (CO2) naar de atmosfeer uitstoot, is volgens de wetenschappers inmiddels overduidelijk.

Klimaatgezant

De klimaatgezant, neef van koning Willem-Alexander, merkte op dat sommige mensen toch nog liever wegkijken.

“Dat is begrijpelijk. Je wilt het liefst wegduiken voor slecht nieuws. Als een arts je vertelt dat je kanker hebt, ga je misschien ook op zoek naar een second opinion. Maar het beeld is steeds scherper geworden.”

De Bourbon vertelde tijdens de klimaattop dat er in 1989 al een eerste poging werd gedaan in Noordwijk om afspraken te maken over vermindering van de CO2-uitstoot. Was het toen maar gelukt!

De huidige stand van zaken is volgens hem niet heel mooi. Hij ziet diverse obstakels voor het maken van goede afspraken over het tegengaan van klimaatverandering, zoals economische belangen en China dat zich “niet de les laat lezen”. Verder ziet hij bij rijke landen “onwil om te betalen” voor de kosten die arme landen maken om zich te weren tegen een hogere zeespiegel en meer droogte.

Vijf voor 12

Gelukkig heeft de VS een nieuwe president die het klimaat wel tot prioriteit heeft benoemd. Sterker nog. De VS en China willen samenwerken in de maatregelen sinds de klimaattop. Dat is goed nieuws want beide landen zijn de grootste vervuilers van de wereld. Overigens kan Nederland er ook wat van maar omdat wij een stuk kleiner zijn, tellen we minder mee op wereldschaal. Maar … onze mond is groot. Laat dus ook onze daden groot zijn.

De Bourbon: “Het is nog niet genoeg, maar we zijn aan het accelereren en dat is een goed teken.”